Μέσα από την ψυχή και τ' άστρα...

29/7/11

Δύσκολες όψεις Σελήνης-Ουρανού στο γενέθλιο χάρτη













Σε μία δύσκολη όψη Σελήνης-Ουρανού (τετράγωνο, αντίθεση, σύνοδος), το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο πλανήτες διαμετρικά αντίθετους μεταξύ τους. Από τη μία προσπαθεί να δεθεί με τη Σελήνη του και από την άλλη αναζητεί την Ουράνια φύση του. Με άλλα λόγια, καταφεύγει σε κάποιου είδους σύγχυση, σε μία κατάσταση πιο αβέβαιη, πιο εκκεντρική και πιο ασυνήθιστη – στοιχεία που ταυτίζονται με τον Ουρανό.
Σε μία δυσαρμονική όψη Σελήνης-Ουρανού, η μητέρα βιώνεται ως μία προσωπικότητα αρκετά ασταθής και κλονιζόμενη. Μπορεί να διατηρεί σωματική εγγύτητα με τους γύρω της, αλλά η ψυχολογική της διάσταση είναι πιο απομακρυσμένη, τόσο ώστε να δημιουργεί αβεβαιότητα για τη σταθερότητά της. Κάτι μέσα μας δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι ανήσυχη και αεικίνητη, ή ότι είναι ικανή να φύγει από τη μία στιγμή στην άλλη. Μπορεί να κρατάει το παιδί της αλλά η παρουσία της να μην είναι σταθερή και συμπαγής, καθώς το μυαλό της μπορεί να είναι σε κάτι άλλο, να σκέφτεται πράγματα που θα ήθελε να κάνει ή μέρη που θα προτιμούσε να είναι εκείνη τη στιγμή περισσότερο από το να είναι μαζί με αυτό. Με τέτοιου είδους όψεις στο χάρτη του, το άτομο νιώθει ότι κάθε αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας μπορεί να διαταραχθεί οποιαδήποτε στιγμή και η ζωή του να αλλάξει μέσα σε λίγο διάστημα.
Μία τέτοια σχέση με τη μητέρα, ως ο πρώτος ρόλος μέσα σε δυαδική σχέση εξάρτησης και αγάπης με κάποιον, τείνει να επαναλαμβάνεται και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Κάθε σχέση κουβαλάει μέσα της την αίσθηση ότι όλα μπορεί να αλλάξουν ή να τελειώσουν απότομα. Δεδομένου ότι το άτομο με τη δύσκολη όψη Σελήνης-Ουρανού δεν έχει βιώσει και γι΄αυτό δεν έχει μάθει τις πλευρές μία σταθερής και ασφαλούς σχέσης, δεν ξέρει πώς να εκφραστεί, και με την ίδια λογική, μπορεί το ίδιο να ενσαρκώσει το ρόλο του άστατου, που βαριέται εύκολα μέσα στη σχέση. Εναλλακτικά, μπορεί να εξελιχθεί στο είδος του ανθρώπου που παρουσιάζεται στους άλλους ως εντελώς αυτόνομος, αυτάρκης και ανεξάρτητος, όταν στ’ αλήθεια η αυτάρκειά του αυτή μπορεί να λειτουργεί ως άμυνα ή ως πανοπλία που κρύβει ένα φοβισμένο παιδί, ένα παιδί που φοβάται να εμπιστευτεί ή να βασιστεί στην αγάπη των άλλων.
Στο χάρτη ενός άνδρα, μία τέτοια δύσκολη όψη μπορεί να είναι ενδεικτικό μίας ακατανόητης ή ακόμα και παθολογικής έλξης για γυναίκες που είναι ανεξάρτητες ή μη διαθέσιμες, σύμφωνα με την Ουράνια φύση, είτε αν αυτές δέχονται, αναγνωρίζουν ή συνειδητοποιούν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ή όχι. Στο χάρτη μίας γυναίκας, μία τέτοια όψη αποτελεί ένδειξη μία σύγχυσης σχετικά με το αν θέλουν να αποτελούν μητρική φιγούρα και να ζήσουν μία συμβατική συντροφική ζωή ή αν θέλουν να φλερτάρουν συνεχώς με τα όριά τους και να ζουν ανεξάρτητα. Μία δυσαρμονική όψη Σελήνης-Ουρανού δημιουργεί μία πάλη ανάμεσα στην επιθυμία του ατόμου να επιλέξει έναν σύντροφο που του προσφέρει ασφάλεια και να ζήσει μία ήρεμη ζωή και από την άλλη στην έλξη που νιώθει για ανθρώπους με έντονα τα στοιχεία της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας.
Το δίλημμα «εγγύτητα ή αυτονομία» είναι πολύ έντονο σε μία τέτοια σχέση, καθώς η Σελήνη αναζητά την ζεστασιά και την οικειότητα, ενώ ο Ουρανός ελευθερία και χώρο. Το άτομο με μία τέτοια όψη στο χάρτη πρέπει να εκφράσει και τα δύο άκρα αυτού του δίπολου: αν ταυτίζεται μόνο με την πλευρά της εγγύτητας, τότε αρνείται και καταπιέζει την ανάγκη του για αυτοδυναμία και ατομικότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο σύντροφός του είναι αυτός που θα αντιπροσωπεύσει την ανάγκη αυτή που καταπιέζεται, και πολύ πιθανόν να αποχωρήσει από τη σχέση σε αναζήτηση μίας πιο συναρπαστικής και πιο ελεύθερης σχέσης. Από την άλλη, εάν ο άλλος είναι αυτός που παρέχει την σταθερότητα, τότε το άτομο εκφράζει την ασταθή πλευρά του Ουρανού. Όπως και να’ χει, οι σχέσεις με τέτοια όψη χρειάζονται τόσο την εγγύτητα της Σελήνης όσο και την αυτονομία του Ουρανού, προκειμένου να κρατήσουν, και για το λόγο αυτό το άτομο πρέπει να βρει χώρο και για τα δύο αυτά στοιχεία μέσα στη ζωή του και τις σχέσεις του.


(Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.stardome.gr, το μεγαλύτερο αστρολογικό community στην Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου