Μέσα από την ψυχή και τ' άστρα...

29/7/11

Δύσκολες όψεις Σελήνης-Ποσειδώνα στο γενέθλιο χάρτη










Η Σελήνη σε όψη με τον Ποσειδώνα μπορεί να νιώσει την ανθρώπινη μοναξιά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επαφή της Σελήνης με εξωκρόνιο πλανήτη. Άλλωστε, η Σελήνη και ο Ποσειδώνας έχουν πολλά κοινά. Και οι δύο κυβερνούν ζώδια του νερού, και συνδέονται με την ανάγκη να ανήκουν κάπου και να προσφέρουν (μητρική) φροντίδα. Ενσυναίσθηση, καλοσύνη, ευαισθησία, και μία έντονα ανεπτυγμένη δημιουργική ικανότητα είναι συνήθως μερικές από τις πτυχές μίας όψης Σελήνης-Ποσειδώνα. Ενώ, όμως, η Σελήνη αναφέρεται στις προσωπικές ανάγκες του ατόμου και πάντα πίσω από τις προθέσεις της κρύβεται ένα «εγώ», ο Ποσειδώνας θεωρεί εχθρό του το «εγώ». Η ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές ανάγκες της Σελήνης και στις κοινωνικές ανάγκες του Ποσειδώνα θα πρέπει να διασφαλιστεί προκειμένου να μην κατακλυστεί η έκφραση των προσωπικών συναισθημάτων, επιθυμιών και αναγκών.
Οι δυσαρμονικές όψεις (τετράγωνο – αντίθεση) Σελήνης – Ποσειδώνα αντανακλούν μία έντονη συμπόνια για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και συναισθήματα τόσο τρομακτικά, που νιώθει το άτομο ότι δεν μπορεί να τα χειριστεί, όπως για παράδειγμα, η αίσθηση της μοναξιάς, η οποία δεν έχει να κάνει με το αν βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο ή όχι, αλλά συνδέεται περισσότερο με την αίσθηση της απόγνωσης και της απομόνωσης από τον υπόλοιπο υλικό κόσμο. Το άτομο με αυτή την όψη δεν θέλει απλά να συνδεθεί με τον στενό του κοινωνικό ή οικογενειακό περίγυρο, αλλά με όλους όσους υποφέρουν και χρειάζονται βοήθεια. Όμως η δυσαρμονική όψη έρχεται να δημιουργήσει έναν υπηρέτη των άλλων, ακόρεστο όμως για να «θρέψει» τις δικές του ανάγκες και να προσφέρει τον εαυτό του ως τροφή την ίδια στιγμή.  Με τη δυσαρμονική όψη Σελήνης – Ποσειδώνας, η ανάγκη να νιώθει κανείς απαραίτητος στους άλλους μπορεί να κυριαρχήσει σε όλη του τη ζωή. Οι παρελθούσες εμπειρίες γίνονται μελλοντικές προσδοκίες: «Έχω θυσιάσει τόσα πολλά για χάρη σου και έχω αφήσει πίσω μου ευκαιρίες που θα με έκαναν να νιώθω πιο ανεξάρτητο. Τώρα δεν μου χρωστάς τίποτα λιγότερο από όλη σου την ψυχή». Αυτό είναι το μήνυμα, το ασυνείδητο μήνυμα, της όψης Σελήνης-Ποσειδώνα. Αισθήματα μνησικακίας όταν ο άλλος επιλέγει να ασχοληθεί με το «εγώ» και όχι με το «εμείς» του ατόμου με δυσαρμονική όψη Σελήνης-Ποσειδώνα, δεν είναι σπάνια περίπτωση.
Η μητέρα σε μία δυσαρμονική όψη Σελήνης – Ποσειδώνα αντιμετωπίζει δυσκολία στο να χειριστεί τα όριά της. Η προσωπικότητά της δεν την βοηθάει σε κάθε τέτοια προσπάθεια, καθώς προσπαθεί να συγχωνευτεί με τους γύρω της σε συναισθηματικό επίπεδο, μέσω της συμπόνιας και της δημιουργικότητάς της. Το δύσκολο με μία τέτοια όψη είναι ότι αντιπροσωπεύει ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να αντέξει τη μοναξιά και τον αποχωρισμό, και για τα λόγο αυτό έχει επιτρέψει στον εαυτό του να γίνετε θύμα των καταστάσεων προκειμένου να μη χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπο με το φόβο για την δημιουργία μίας πιο ανεξάρτητης οντότητας. Αναζητώντας τη λύτρωση στο πρόσωπο ενός συντρόφου ή ενός παιδιού, το άτομο αυτό γίνεται ένα με τις έννοιες «θυσία», «πόνος» και «αδυναμία». Είναι επομένως αναπόφευκτο να γεμίσει με ενοχές το παιδί ή τον σύντροφο που θα αποτολμήσει να προσανατολιστεί προς τη δική του αυτοέκφραση ή που θα θελήσει να σπάσει αυτά τα δεσμά της ενότητας μεταξύ τους. Εξάρτηση και ασφυκτική πίεση εναλλάσσονται μέσα σε έναν τέτοιο δεσμό, αλλά και τύψεις όταν επιχειρήσει ο άλλος να ξεπεράσει τα όρια μιας τέτοιας σχέσης και να εξερευνήσει και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να θυσιάσει και ο άλλος τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες για αυτή τη σχέση, κι έτσι γεννιέται ένα μοτίβο όπου το άτομο προσαρμόζεται σε αυτό που θέλει ο άλλος προκειμένου να κερδίσει την αγάπη του. Χάνει τον εαυτό του για να βρει την αγάπη, αλλά με μία δυσαρμονική όψη δεν μπορεί να συγχωρήσει τον άλλο γι’ αυτή τη θυσία του, και γεμίζει σιγά σιγά τις συναισθηματικές του αποθήκες με θυμό και μίσος.


(Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.stardome.gr, το μεγαλύτερο αστρολογικό community στην Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου