Μέσα από την ψυχή και τ' άστρα...

29/7/11

Ο ΥΔΡΟΧΟΟΣ


«Δεν είμαι εγώ τρελός, εσείς είστε πολύ λογικοί…»
Είναι καταπληκτικό και άξιο απορίας το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται κατ’ εξακολούθηση στη ζωή μου, να συνεργάζομαι σε επαγγελματικό επίπεδο με Υδροχόους. Εκτός από κάτι σπάνιες εξαιρέσεις, ο όρος “προϊστάμενος”, “συνεργάτης”, “συνάδελφος” στον εργασιακό μου “χώρο” ενέχει πολλές φορές στοιχεία της προσωπικότητας ενός Υδροχόου και, παρόλο που κάθε φορά περνάω δύσκολες στιγμές μαζί τους, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι κάτι με ελκύει να δουλέψω μαζί τους, ή αν μη τι άλλο αυτοί οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα γεμίζουν ένα δικό μου κενό. Μπορεί να είναι “η φαντασία στην εξουσία”  που διαθέτουν σε πληθώρα, μπορεί να είναι το ότι πλάι τους γίνομαι ακόμα πιο οργανωτική και λογική (κι έτσι ενισχύω το δικό μου ζώδιο) για να μπορέσω να σώσω ό,τι σώζεται, μπορεί απλά να είναι το ότι η τρέλα τους με κάνει και περνάω και μερικές ωραίες και ξένοιαστες στιγμές. Εκτός βέβαια από εκείνες που τα πάντα βγαίνουν εκτός ελέγχου…
Βασιζόμενη στην μακροχρόνια “πείρα” μου, παραθέτω έναν ΔΕΚΑΛΟΓO «προς ναυτιλομένους» που θέλουν να γνωρίσουν την πραγματική φύση ενός Υδροχόου:
1. Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν πηγαίνουν σουπερμάρκετ χωρίς να έχουν λίστα και στυλό για να τσεκάρουν, τότε είναι σίγουρο ότι, ενώ θα τον ακούς σε μία από τις συζητήσεις σας, θα κουνάς το κεφάλι δήθεν με κατανόηση και το μόνο που θα σκέφτεσαι είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί να τρέξεις για να προλάβεις όλες τις δουλειές σου, αν πότισες τις γλάστρες και πότε θα προλάβεις να στείλεις το e-mail στο διευθυντή σου.
2. Αν όμως είσαι λίγο ανοιχτόμυαλος, θα μείνεις έκπληκτος από την πρωτοτυπία των ιδεών του και από τη τόση έμπνευση του, με την οποία μπορεί να κινητοποιήσει μία ολόκληρη κοινωνία. Μπορεί να σε συνεπάρει με τη φαντασία και τον οίστρο του, να σε μαγέψει με τον παλμό του, σε βαθμό που να θέλεις να γίνεις πιστός οπαδός του και έτοιμος να συμβάλλεις στην υλοποίηση των όσων προγραμματίζει. Είναι αλήθεια έχει φοβερές ιδέες, αλλά οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιούνται σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν…
3. Αν σου φαίνεται λίγο αφηρημένος μέχρι εντελώς αποκομμένος από τις καθημερινές ενασχολήσεις, είναι αλήθεια! Ο Υδροχόος είναι βαθιά κοινωνικοποιημένο άτομο, και αν ξεχάσει τα γενέθλιά σου, είναι γιατί ταλανίζεται με αυτό που λέμε «σπάω το κεφάλι μου να βρω πώς θα κάνω τον κόσμο καλύτερο», έστω κι αν μπορεί να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι. Αν καταλάβει ότι κι εσύ ενδιαφέρεσαι για τα κοινωνικά δρώμενα, τον έχεις σχεδόν κερδίσει!
4. Το μότο του είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΙΣΟΤΗΤΑ, και γι’ αυτό ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η αντικειμενικότητα με την οποία κρίνει τις καταστάσεις προκειμένου να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Μην περιμένεις να παρασυρθεί από τα συναισθήματά του και να πάρει το μέρος σου. Είπαμε, θα είναι αντικειμενικός και πάντα με το μέρος της αλήθειας, ακόμα κι αν είσαι εχθρός του!
5. Αν νομίζεις ότι φοβάται τη δέσμευση, μην το παίρνεις προσωπικά. Φοβάται τον οποιονδήποτε μπορεί να του περιορίσει την ελευθερία έκφρασης και την έμπνευση, τα οποία θεωρεί αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου. Πίστεψέ με γι’ αυτόν είναι ό,τι είναι και τα μαλλιά για τον Σαμψών!
6. Ο εκκεντρικός τρόπος σκέψης του και η επαναστατικότητά του είναι γιατί πιστεύει ότι ο κόσμος και οι άνθρωποι γύρω του μπορούν να προοδεύουν μόνο μέσω της αλλαγής, μόνο όταν αντιστέκονται στο κατεστημένο και δημιουργούν κάτι καινούργιο, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι ενδιαφέρεται πολύ για την επιστήμη, τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας ή ένα κινητό της τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να σας φέρει πιο κοντά, για δοκίμασε!
7. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα άτομο που συνεχώς ταλανίζει το μυαλό του με κάτι ρηξικέλευθο και πρωτοποριακό, ένα είναι σίγουρο: μην περιμένεις να έρθει στην ώρα του στα ραντεβού σας! Γιατί;…
a. Βλ. Νο3.
b. Γι’ αυτόν ο χρόνος είναι ένα όριο, και τα όρια είναι για να ξεπερνιούνται!
8. Η ζωή με έναν Υδροχόο, δεν μπορεί να είναι βαρετή. Είναι υπέρ της ομαδικότητας και της σύμπνοιας μέσα στην ομάδα και θα πολεμήσει σκληρά γι’ αυτήν. Αν είναι φίλος σου, θα είναι ο πιο καλός ακροατής σου και ο πιο ζεστός σύμβουλός σου. Αν είναι σύντροφός σου, θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος!
9. Last but not least, ο συναισθηματικός κόσμος του Υδροχόου. Τώρα μπορεί κάποιος να πει «Αστειεύεσαι; ». Κι όμως δεν είναι έτσι. Είναι συναισθηματικά τρωτός, όπως όλοι μας, αλλά προτιμάει να κρύβει τα συναισθήματά του γιατί τα θεωρεί αδυναμία (θα περιμένει απαθής να τελειώσεις το κλάμα, για να συζητήσετε μετά οτιδήποτε σε απασχολεί!). Έτσι λοιπόν τα απομονώνει με μία δυνατή μονωτική ταινία για να τα προστατεύσει, και τα παρουσιάζει στους άλλους, συχνά με έναν αδέξιο τρόπο, μέσα από το πρίσμα της αντικειμενικής λογικής. Αν λοιπόν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του, κάντο με το μυαλό και όχι με την καρδιά. Είναι μία άλλη οπτική, εναλλακτική, αλλά εξίσου λειτουργική!
10. Γίνε κι εσύ απρόβλεπτος και δημιουργικός, κάνε χώρο για το καινούργιο και το διαφορετικό, και η σχέση σου με τον Υδροχόο θα απογειωθεί (*Ο Ουρανός είναι ο σύγχρονος κυβερνήτης του Υδροχόου)!
ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΥΔΡΟΧΟΟΙ (κάποια μέρα μπορεί να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς):
Αβραάμ Λίνκολν, Μότσαρτ, Κάρολος Ντίκενς, Θωμάς Έντισον, Ιούλιος Βερν, Τζέημς Ντιν, Δαρβίνος, Ιωάννης Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου