Μέσα από την ψυχή και τ' άστρα...

29/7/11

Δύσκολες όψεις Σελήνης-Χείρωνα στο γενέθλιο χάρτη










Όταν ο Χείρωνας συναντιέται με τη Σελήνη τότε γεννιέται έντονη η ανάγκη στο άτομο να έρχεται σε επαφή περισσότερο με το συναισθηματικό κόσμο των άλλων, παρά με το δικό του. Ενστικτωδώς γνωρίζει πώς να παρέχει στους άλλους αυτά που χρειάζονται για να νιώθουν εκείνοι άνετα και να τους τρέφει συναισθηματικά. Ο Χείρωνας έχει στα χέρια του τόσο το δηλητήριο όσο και το αντίδοτο γι’ αυτό, δηλαδή φέρει πάντοτε πάνω του και την πληγή και τη θεραπεία της. Όταν η όψη όμως μεταξύ Χείρωνα και Σελήνης είναι δυσαρμονική (τετράγωνο – αντίθεση), τότε η ψυχή γεμίζει με φθόνο και μίσος, όταν σταματήσει για λίγο και αναρωτηθεί ποιος φροντίζει για τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες. Η πίεση αυτή μπορεί να το μετατρέψει σε έναν/μία χειριστικό σύζυγο ή γονέα, που μπορεί να προσπαθεί με κάθε μέσο για να λάβει την προσοχή την οποία δεν μπορεί να ζητήσει ευθέως. Έτσι αναζητά ανθρώπους που χρειάζονται –μητρική σχεδόν– φροντίδα, για να τους παρέχει τη στοργή που αυτοί επιθυμούν, χωρίς να το ζητήσουν, με την ελπίδα ότι και αυτοί θα του επιστρέψουν αγάπη και ικανοποίηση των συναισθηματικών τους αναγκών, χωρίς να χρειαστεί να το απαιτήσουν. Ξέρει πολύ καλά τι χρειάζονται οι άλλοι, όμως η απογοήτευση έρχεται όταν ανακαλύπτει ότι οι άλλοι μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς αυτόν.
Η πληγή, που συμβολίζεται από το Χείρωνα, αφορά την ψυχή και τις συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου, το οποίο νιώθει απόρριψη ή ματαίωση σε κάποιο επίπεδο, σε κάποια στιγμή, μέσα στις στενές του συναισθηματικές σχέσεις. Ο φόβος της απόρριψης το καθιστά αμυντικό απέναντι στα δικά του συναισθηματικά όρια και τις εκδηλώσεις των «θέλω» του, καθώς προσπαθεί να κρύψει τον πόνο, το θυμό ή τη στέρηση από τους άλλους. Έτσι, μετατρέπει τον εαυτό του σε μητέρα-τροφό για τους γύρω του, σε μία προσπάθεια να αναπληρώσει την κακή μητέρα που αποτελεί για τον εαυτό του. Η σχέση του με τη μητέρα ήταν μία σχέση με αντεστραμμένους τους ρόλους, όπου η μητέρα ήταν αυτή που χρειαζόταν το μητρικό χάδι, και όχι το παιδί. Οι λόγοι πολλοί: είχε πολλά παιδιά να αναθρέψει, ήταν άρρωστη, είχε συναισθηματικά ή ψυχολογικά θέματα να αντιμετωπίσει. Όπως και να είχε, όμως, η ικανοποίηση και η πληρότητα που λαμβάνει ένα παιδί από τη μητέρα του, δέχεται ένα πλήγμα, με το οποίο το άτομο καλείται να ζήσει για την υπόλοιπη ζωή του, προσπαθώντας να βοηθήσει τον εαυτό του μέσα από την φροντίδα προς τους άλλους.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου άτομα με δυσαρμονικές όψεις Χείρωνα – Σελήνη όχι μόνο είναι «τυφλά» απέναντι στα δικά τους συναισθήματα, αλλά σαμποτάρουν τον εαυτό τους σε κάθε προσπάθεια συναισθηματικής εκδήλωσης. Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, ως αποτέλεσμα του φαύλου κύκλου που γεννάει ένα συναίσθημα και αμέσως το πνίγει γιατί δεν μπορεί να το χειριστεί. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να στηρίζουν συναισθηματικά άλλους, μπορεί μέσα από μία δυσαρμονική όψη να γίνει συναισθηματικός χειρισμός ή ψυχολογικός πόλεμος, κατηγορώντας τους άλλους ότι είναι ανέκφραστοι και ψυχροί και τυραννώντας τις σχέσεις τους με συναισθηματικά ξεσπάσματα. Διατροφικές διαταραχές είναι το αμέσως επόμενο βήμα μίας τέτοιας συναισθηματικής άμπωτης και παλίρροιας. Η τροφή ως υποκατάστατο της μητέρας και της φροντίδας με την οποία αυτή ταυτίστηκε στα παιδικά χρόνια υπόκειται και αυτή σε έναν τραυματικό τρόπο αντιμετώπισης, που σχετίζεται με τον έλεγχο που προσπαθούν να επιβάλλουν στο συναίσθημα των άλλων, και κατ’ επέκταση στο δικό τους.


(Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.stardome.gr, το μεγαλύτερο αστρολογικό community στην Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου