Μέσα από την ψυχή και τ' άστρα...

29/7/11

Δύσκολες όψεις Σελήνης-Πλούτωνα στο γενέθλιο χάρτη













Η λέξη που φαίνεται να ταυτίζεται περισσότερο με τον Πλούτωνα είναι η λέξη «πάθος»: από το παθιασμένο μίσος μέχρι την παθιασμένη αγάπη, από το πάθος για τον έρωτα και το πάθος για τη ζωή μέχρι το πάθος για αλλαγή και μεταμόρφωση. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι η ρίζα αυτής της λέξης σημαίνει «παθαίνω, υποφέρω». Με δυσαρμονικές όψεις (τετράγωνο – αντίθεση) Σελήνης-Πλούτωνα, το άτομο βλέπει στο πρόσωπο της μητέρας της πιο σκοτεινές και μυστικές πλευρές της, αλλά και τα συναισθήματα οργής, θυμού ή καταστροφικότητας που μπορεί να τρέφει. Έτσι, αισθάνεται ότι απειλείται από αυτή, και βλέπει στο πρόσωπό της τόσο την μητέρα που αγαπάει όσο και το πρόσωπο που θα μπορούσε να τον καταστρέψει ή να τον εγκαταλείψει.
Στη μετέπειτα πορεία της ζωής του, και ιδιαίτερα μέσα στις σχέσεις του, το άτομο με Σελήνη-Πλούτωνα φαίνεται ότι ασυνείδητα δημιουργεί σχέσεις που επαναλαμβάνουν αυτό το μοτίβο, επειδή αυτό είναι ήδη οικείο από τη σχέση με τη μητέρα, ως ο πρώτος ρόλος στη ζωή του για το τι σημαίνει αγάπη και οικειότητα. Έτσι, μπορεί να έλκει συντρόφους με έντονα καταστροφικές τάσεις, ή απλά η αγάπη γι’ αυτόν να σημαίνει προβλήματα. Συνειδητά ή ασυνείδητα, η αγάπη σημαίνει τυφώνας, και δεν μπορεί να χαλαρώσει ή να αφεθεί σε μία σχέση, όταν μέσα του ξέρει ότι θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα της εγκατάλειψης ή της προδοσίας. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπορεί το άτομο να γίνει εξαιρετικά δύσπιστο και χειριστικό προς τις σχέσεις του, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα οι χειρότεροι φόβοι του να γίνουν πραγματικότητα. Ακόμα, κι αν το άτομο με δυσαρμονική όψη Σελήνης-Πλούτωνα δεν εκφράζει με έντονο τρόπο τα συναισθήματά του και τα πάθη του, παρά είναι κλειστό και ψυχρό, μπορούμε να πούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος ο οποίος έχει επιλέξει να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα ηφαίστειο από κάτω που συσσωρεύει όλη αυτή την ένταση και την ενέργεια.
Μερικές φορές, το αντίθετο είναι επίσης αλήθεια. Το άτομο φοβάται ότι θα καταστρέψει αυτούς που αγαπά. Έτσι, μίσος και αγάπη ταυτίζονται αλλά και συγχέονται μέσα στις στενές σχέσεις, και οι άνθρωποι με δυσαρμονικές όψεις Σελήνης-Πλούτωνα βιώνουν μία έντονη αμφιθυμία. Όσο πιο πολύ δένεται με τον Άλλο, τόσο πιο πολύ εξαρτά την ευτυχία του και την ολοκλήρωσή του σε αυτόν. Την ίδια στιγμή όμως τον μισεί που έχει τόσο έλεγχο πάνω του. Οι άνθρωποι με όψεις Σελήνης-Πλούτωνα είναι αρκετά δυναμικοί, και φαίνεται ότι βρίσκονται μέσα στα νερά τους όταν οι σχέσεις τους είναι γεμάτες δράμα, ένταση και ίντριγκα, ακόμα κι αν αυτοί αρνούνται κάτι τέτοιο. Αυτοό που προσδοκούν να συναντήσουν στον Άλλο είναι ένας άνθρωπος περίπλοκος, παθιασμένος, ο οποίος στα σίγουρα τους υπόσχεται μία μπερδεμένη σχέση. Δεν έλκονται από ανθρώπους που προμηνύονται πολύ ασφαλείς, πολύ εύκολοι ή πολύ μη-περίπλοκοι, ή ακόμα κι αν το κάνουν δεν είναι κάτι που θα κρατήσει για πάντα ή θα αναζητήσουν την ένταση και το πάθος σε άλλες σχέσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν την Πλουτώνια πλευρά του εσωτερικού τους κόσμου. Ασυνείδητα, εξισώνουν την οικειότητα και την εγγύτητα με την μεταμόρφωση και τον ψυχολογικό θάνατο, αφού οι σχέσεις τους θεωρούνται το πεδίο όπου μπορούν να γκρεμίσουν και να ξαναχτίσουν το οικοδόμημα της ψυχής τους.


(Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.stardome.gr, το μεγαλύτερο αστρολογικό community στην Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου