Μέσα από την ψυχή και τ' άστρα...

17/7/13

12ος οίκος: Η κάμαρα με τα μυστικά (Μέρος Α)




Ο 12ος οίκος είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις περιοχές του γενέθλιου χάρτη, και ίσως η λιγότερο κατανοητή. Όσο εξετάζουμε τα μυστικά του, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να βρούμε έναν καλά κρυμμένο θησαυρό.

Είναι ο οίκος που μπορεί να φέρει σύγχυση, άγχος, περιορισμό, απώλεια, υποδούλωση και  φυλάκιση. Είναι, όμως, και ο οίκος της έμπνευσης, της δημιουργικότητας, της συμπονετικότητας και της πνευματικής ανάτασης. Εδώ ζουν οι σωτήρες, εδώ ζουν και οι μάρτυρες. Η εξερεύνηση του 12ου  οίκου μπορεί να ρίξει άπλετο φως σε κάθε είδους καταναγκαστική συμπεριφορά και στους τομείς που σαμποτάρει κανείς τον εαυτό του (“αυτό-αναίρεση” είναι η λέξη-κλειδί του 12ου  οίκου). Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη μεταχείριση η κάθε τέτοια ανακάλυψη και προϋποθέτει ότι ο άλλος είναι έτοιμος για αλλαγή, η οποία θα μπορέσει να τον οδηγήσει στην επούλωση των πληγών του.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθεί κάποιος να εκμαιεύσει βίαια τις πληροφορίες του 12ου οίκου σε κάποιον που αντιστέκεται, γιατί έτσι μπορεί να τον αναγκάσει να κρύψει ακόμα πιο βαθιά τα μυστικά του και να αυξήσει τις άμυνές του προς οποιαδήποτε αλλαγή ή βοήθεια στο μέλλον. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η αντίσταση είναι ο πιο σοφός τρόπος της ψυχής προκειμένου να αυτο-προστατευτεί μέχρι να είναι παρούσες όλες οι συνθήκες που επιτρέπουν την επούλωσή της.

Ο 12ος οίκος αποκαλύπτει τις κρυφές ατζέντες του Ωροσκόπου. Για παράδειγμα, σε έναν ωροσκόπο Τοξότη, ο Σκορπιός βρίσκεται στον 12ο οίκο. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φιλοσοφία του Τοξότη για την ηθική, την ηθική, ή τη θρησκεία μπορεί να υποκρύπτει την επιθυμία να ελέγχει τους άλλους ή τον εαυτό του. Ένας ωροσκόπος Λέοντας έχει τον Καρκίνο στον 12ο οίκο, και πίσω από τη βιτρίνα μίας φαινομενικής αυτοπεποίθησης ή και ακόμη και της έπαρσης, μπορεί να βρίσκεται μια μεγάλη συστολή και ανασφάλεια, γι 'αυτό και το άτομο χρειάζεται τόσο πολύ το “χειροκρότημα” των άλλων.

 Ο 12ος οίκος είναι ο οίκος με τα μυστικά. Στο γενέθλιο χάρτη μας, αυτός ο οίκος δείχνει τι έχουμε κρατήσει κρυφό από τον κόσμο-τα πράγματα που θα προτιμούσαμε να μην ξέρουν οι άλλοι για μας. Αν δεν υπάρχει κάποιος πλανήτης μέσα στον 12ο, τότε μάλλον δεν έχουμε κάποια τεράστια μυστικά, μόνο κάποια χαρακτηριστικά που προσπαθούμε να τα κρατήσουμε στην αφάνεια. Ωστόσο, οποιοιδήποτε πλανήτες σε αυτόν τον οίκο-συμπεριλαμβανομένων του ζωδίου στο οποίο βρίσκονται και των όψεων που σχηματίζουν- μπορούν να δείξουν σημαντικές πηγές δυσκολίας στη ζωή μας. Ίσως τα θέματα που σχετίζονται με αυτό τον οίκο να συνοδεύονται από κάποια ενοχή και γι’ αυτό δεν θέλουμε να τα αποκαλύψουμε.

Οι πλανήτες του 12ου οίκου μας είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έχουν υποφέρει από στέρηση και παραμέληση και ποτέ δεν ενθαρρύνθηκαν να εκφραστούν. Ποτέ δεν αφέθηκαν, δεν εκφράστηκαν ελεύθερα και δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες για να ωριμάσουν μέσα μας, γιατί ήταν ασυνείδητοι και καταπιεσμένοι. Όταν όμως στη ζωή μας αναλαμβάνει το ασυνείδητο, έρχονται στην επιφάνεια και όσο πιο ανεπεξέργαστοι είναι τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν. Η Σελήνη του 12ου οίκου θέλει να κρύψει την ευαλωτότητά της και να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχει. Ασχολείται κυρίως με το να φροντίζει τους άλλους, αλλά με το να καταπιέζει την ανάγκη της για φροντίδα, δεν σημαίνει ότι η ανάγκη αυτή εξαφανίζεται. Ζει εκεί μαζί της σαν ένα συναισθηματικά πεινασμένο παιδί. Ο Άρης του 12ου οίκου συχνά έχει δυσκολία με το να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Συμφωνεί με όλους, μόνο και μόνο επειδή φοβάται να εκφράσει την ανταγωνιστική του φύση ή γιατί αρνείται τα προσωπικά του θέλω. Μέχρι την ημέρα που θα εκραγεί… Ο Πλούτωνας του 12ου οίκου διστάζει να εκφράσει το πάθος του και τη δύναμή του. Ο Ερμής του 12ου οίκου θα προτιμήσει να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Ο Ουρανός του 12ου οίκου θα προσπαθήσει να καλύψει ότι τον κάνει διαφορετικό από τους άλλους και θα κουκουλώσει τη εφευρετικότητά του. Η Αφροδίτη του 12ου δεν ξέρει πόσο όμορφη, αισθησιακή, καλλιτεχνική και στοργική μπορεί να είναι.



5 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο. Αναρωτιέμαι πώς να ερμηνεύεται ο B.Δ. στον 12ο, καθώς και ο δωδέκατος στο Composite.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O 12ος οίκος στον σύνθετο χάρτη αφορά τις ασυνείδητες σκέψεις και τα συναισθήματα δύο ανθρώπων. Όλα εκείνα τα θέματα που το ζευγάρι έχει επιλέξει να κρύψει στο πίσω μέρος του μυαλού του, επειδή φοβάται ή δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί. Όταν βρίσκεται ένας πλανήτης μέσα στον 12ο οίκο, αυτό σημαίνει ότι κάτι μας ωθεί συνεχώς να "δουλεύουμε" με τα ασυνείδητα θέματά μας, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια, σε ανυποψίαστες στιγμές ή σε περιόδους έντονου άγχους και πίεσης.
      Ο Βόρειος Δεσμός στον 12ο οίκο σημαίνει ότι πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί αναλώνονται υπερβολικά σε θέματα καθημερινότητας, και προσκολλώνται στην ρουτίνα και σε πρακτικές ανησυχίες, παραμελώντας την πνευματική τους ποιότητα και την εξέλιξή τους. Είναι αφοσιωμένοι στο εδώ και τώρα, στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, και γι' αυτό γίνονται υπερβολικά κριτικοί με τους γύρω τους αλλά και με τον εαυτό τους. Κάθε φορά λοιπόν που αφήνουν την ασφάλειά τους, και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για θέματα ψυχολογικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής, δημιουργικής φύσης, τότε κάνουν ένα βήμα μπροστά, εξελίσσονται, ωριμάζουν και σίγουρα δένονται ακόμα πιο πολύ. Κάθε φορά που αφήνουν πίσω τους την κριτική σκέψη, επικεντρώνονται στη μεγάλη εικόνα, ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των γύρω τους, κατανοούν, βοηθούν, συμπονούν, τότε νιώθουν ότι εκπληρώνουν έναν πολύ σημαντικό σκοπό στη ζωή τους.
      Ίσως τα μέλη μίας τέτοιας σχέσης να μην γνωρίζουν καν τη δύναμη που έχουν όταν είναι μαζί και νοιάζονται για το κοινό καλό (αφού είπαμε ότι ό,τι είναι στο 12ο είναι "εν αγνοία μας"). Κάθε φορά που το συνειδητοποιούν, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και κάνουν ένα τεράστιο βήμα στη ζωή τους.

      Ελπίζω να σας απάντησα επαρκώς. :-)

      Διαγραφή
  2. κι όταν μιλάμε για έναν δωδέκατο του άλλου φορτωμένο από πλανήτες του παράλλου σε μια συναστρία;...όπως ο ερμής , ο ουρανός, ο ήλιος, ο άρης , η αφροδίτη;γίνεται περσόνα νον γκράτα ο τους πλανήτες βάζων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι απαραίτητα. Εξαρτάται την ετοιμότητα του ατόμου με τον 12ο να δεχτεί να αντιμετωπίσει θέματα απωθημένα και να ανοίξει την "αποθήκη" με τις αναμνήσεις. Εξαρτάται επίσης και από τους πλανήτες που θα μπουν μέσα στο 12ο οίκο του. Πάντως να μην αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να είναι και persona grata αυτός που φέρει τους πλανήτες, καθώς μπορεί να βοηθήσει το άτομο του 12ου να θεραπευτεί από παλιές πληγές και να επουλώσει τραύματα που μέχρι τώρα δεν είχε εμπιστευτεί σε κανέναν άλλο.

      Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τις αντιδράσεις του άλλου όταν του "πειράζουν" τον 12ο οίκο. Και σίγουρα δεν πρέπει να παίζουμε με θέματα που άπτονται της ψυχολογικής υπόστασης και ισορροπίας του άλλου.

      Οπότε, στο μυστήριο του 12ου οίκου κάποιου άλλου λέμε ΝΑΙ, αλλά πατώντας στα ακροδάχτυλα.
      :-)

      Διαγραφή